Pravda o žvýkačkách: Skutečně pomáhají bránit tvorbě zubního kazu?

Pravda o žvýkačkách: Skutečně pomáhají bránit tvorbě zubního kazu?

Dennodenně nám reklamy podsouvají, co je správné, zdravé, kvalitní. Ne jinak je to v případě žvýkaček. Téměř každá reklama na žvýkačky se chlubí tím, že pomáhají zabraňovat tvorbě zubního kazu. Je to opravdu tak? Ve spolupráci s dentálními hygienistkami jsme se tomu v Modecu podívali na zoubek a zde je výsledek včetně našich odborných doporučení.
 

Pozor na sladké žvýkačky

Některé žvýkačky obsahují cukry a mohou tak výrazně přispívat k tvorbě zubního kazu. Jejich žvýkáním totiž ve svých ústech vytváříte životodárnější prostředí pro ničivé bakterie. V obchodech tedy hledejte žvýkačky, které cukr neobsahují - pouze umělá sladidla (sorbitol, mannitol, xylitol a další).
 

Není sladidlo jako sladidlo

Žvýkačky bez cukru mohou obsahovat různé druhy umělých sladidel. Některé z nich mohou také dále přispívat k intenzivnější ochraně před zubním kazem. Jedním z nich je xylitol.
 
,,Žvýkání skutečně pomáhá neutralizovat kyselé prostředí v ústech, což snižuje riziko rozvoje zubního kazu. Žvýkejte tedy žvýkačku bez cukru po každém jídle!“
Monika Fribertová, DiS.
dentální hygienistka Modec kliniky
 

Pravda o žvýkání! Reklamy nelžou 

Ano, kromě svěžího dechu způsobuje žvýkání žvýkaček také výrazně větší produkci slin, což má za následek vyrovnávání PH v ústech. Bakterie v ústní dutině totiž rozkládají cukry z potravy. Produktem tohoto metabolického procesu je kyselina. Prostředí v ústech lze tedy neutralizovat pouze vyšší tvorbou slin a dopomoci tomu například sklenicí vody a žvýkačkou po každém jídle. Dlouhodobě kyselé prostředí v ústech způsobí ztrátu minerálů obsažených v zubek. Zubní sklovina tak měkne a stává se křehkou. Postupem času se prolomí a vznikne kaz.
 

Proč žvýkat žvýkačky bez cukru?

  1. Pomáhají neutralizovat kyselé prostředí v ústech
  2. Zabraňují demineralizaci zubů
  3. Zabraňují suchému prostředí v ústech
  4. Pokud obsahují xylitol, snižují riziko vzniku zubního kazu
  5. Pokud žvýkačka obsahuje fluoridy, zvyšuje odolnost zubní skloviny a napomáhá účinější reminalizaci
 

Xylitol = Prokázaný boj proti zubnímu kazu

Přírodní sladidlo xylitol získáváme z kukuřičných klasů, ovsa, rýže nebo břízy. Používá se ve žvýkačkách, bonbonech nebo právě v zubních pastách. Bakterie v dutině ústní ho nejsou schopni metabolizovat a tím vytvářet kyselinu způsobující zubní kaz.  Je také prokázáno, že snižuje tvorbu zubního plaku.

Již v roce 1988 Světová zdravotnická organizace doporučila částečné nahrazení cukrů v potravě xylitolem jako účinný mechanismus prevence zubního kazu. Ve světě byla provedena celá řada rozsáhlých studií, které ukázaly, že účinnost žvýkaček s xylitolem závisí na frekvenci a době žvýkání a dále na koncentraci xylitolu. Jako optimální se doporučují 3 žvýkačky s xylitolem denně a doba žvýkání každé z nich by neměla být kratší než 5 minut.

Máte zájem o naše služby?