Sladké nealkoholické nápoje mohou být zhoubou vašeho úsměvu!

Sladké nealkoholické nápoje mohou být zhoubou vašeho úsměvu!

„Jste to, co jíte,“ říká známý televizní pořad.  Věděli jste však, že totéž platí také pro vaše zuby? Výběr nápojů, které každý den pijete, má velký vliv nejen na obvod vašeho pasu. Stejně působí také na vaše zubní zdraví. Pití slazených nealkoholických nápojů, energetických drinků nebo ovocných džusů pojí přímá souvislost s nemocemi obezity a diabetu. V případě chrupu pak přispívají k jeho větší kazivosti.
 
Průměrný český občan spotřebuje ročně více než 170 litrů sladkých nealkoholických nápojů. Což je klasická česká koupelnová vana naplněná až po okraj.  Dokážete si to představit? Konzumací sladkých a zároveň kyselých nealkoholických nápojů vytváříte ve svých ústech životodárnější prostředí pro ničivé bakterie. Ty pak produkují další kyseliny, rozpouštějí zubní sklovinu a způsobují tak nové zubní kazy.  Cukr obsažený v nápojích žízeň navíc nezahání, ale podporuje. Slazeného nápoje tak vypijete mnohem více, než vody neslazené.   
 

Jaké nápoje nám škodí nejvíce?


Sycené nealkoholické nápoje

Jsou vidět všude. Od regálů v obchodech, po reklamy na billboardech, v televizích nebo na tramvajových zastávkách.  Takové mediální masáži je třeba se postavit. Úsměvu škodí ze dvou důvodů. Jedním z nich je množství v nich obsaženého cukru, druhým pak jejich kyselost.

Sycené nápoje, jako je například Coca-cola a Pepsi používají ve svých složkách kyselinu fosforečnou (Sprite nebo 7UP pak kyselinu citrónovou). Kyselina jako taková rozkládá zubní sklovinu. Ta tvoří vnější ochranu našich zubů. Díky ní se zuby tak krásně lesknou a odolávají náročným vlivům okolního prostředí ve vašich ústech. Bez skloviny se však vaše zuby nemohou jakkoliv bránit.

 

Ovocné džusy a energetické nápoje

Ovocné džusy a energetické nápoje také představují značnou hrozbu pro vaše perleťově bílé zuby. Musí proto být požívány stejně obezřetně jako nápoje sycené. Spousta ovocných džusů je dokonce kyselejších než samotná Coca-cola.  Zkombinujte kyselinu a cukry a máte zaděláno na katastrofu.
 

Chci si dát nějaký z těchto nápojů. Jak škody minimalizovat?

  • Čištění zubů - čištění zubů po každém jídle je nejlepší způsob, jak snížit pravděpodobnost vzniku zubního kazu.
  • Vypláchnutí úst čistou neochucenou vodou může pomoci snížit množství kyselin, které ulpělo na zubech.
  • Žvýkačka - žvýkáním zvyšujeme produkci slin, které kyselost v ústech významně snižují.
  • Popíjení nápojů při jídle -  pijte nealkoholické nápoje s jídlem a nikdy ne těsně před spaním. Jejich negativní důsledky alespoň zmírníte.
  • Při pití používejte slámku, výrazně tak omezíte kontakt sladké a kyselé tekutiny s vašim chrupem
 
Buďte obezřetní a poctivě se věnujte tomu, co sobě a své rodině pokládáte na stůl. Můžete předejít spoustě zdravotních problémů. Sladké nápoje stačí pít s mírou, z nepřeberného výběru potravin zvolit tu zdravější variantu a pečlivě se dívat na její složení. Neméně podstatné je pak pravidelně navštěvovat svého zubaře a dentální hygienistku. Není totiž nic nad profesionální očištění. Jste také to, co pijete!

Máte zájem o naše služby?