Pozor na sladké žvýkačky
Některé žvýkačky obsahují cukry a mohou tak výrazně přispívat k tvorbě zubního kazu. Jejich žvýkáním totiž ve svých ústech vytváříte životodárnější prostředí pro ničivé bakterie. V obchodech tedy hledejte žvýkačky, které cukr neobsahují.
Není sladidlo jako sladidlo
Žvýkačky bez cukru mohou obsahovat různé druhy umělých sladidel. Některé z nich mohou také dále přispívat k intenzivnější ochraně před zubním kazem.
,,Žvýkání skutečně pomáhá neutralizovat kyselé prostředí v ústech, což snižuje riziko rozvoje zubního kazu. Žvýkejte tedy žvýkačku bez cukru po každém jídle!“
Monika Fribertová, DiS.
dentální hygienistka Modec kliniky
Pravda o žvýkání! Reklamy nelžou
Ano, kromě svěžího dechu způsobuje žvýkání žvýkaček také výrazně větší produkci slin, což má za následek vyrovnávání PH v ústech. Bakterie v ústní dutině totiž rozkládají cukry z potravy. Produktem tohoto metabolického procesu je kyselina. Prostředí v ústech lze tedy neutralizovat pouze vyšší tvorbou slin a dopomoci tomu například sklenicí vody a žvýkačkou po každém jídle. Dlouhodobě kyselé prostředí v ústech způsobí ztrátu minerálů obsažených v zubek. Zubní sklovina tak měkne a stává se křehkou. Postupem času se prolomí a vznikne kaz.
Proč žvýkat žvýkačky bez cukru?
- Pomáhají neutralizovat kyselé prostředí v ústech
- Zabraňují demineralizaci zubů
- Zabraňují suchému prostředí v ústech
- Pokud žvýkačka obsahuje fluoridy, zvyšuje odolnost zubní skloviny a napomáhá účinější reminalizaci